Beware of Touch 'n Go Top Up Cheating @ Highway Tolls by Checking Your Balance & Receipt After Each Reload (Many Cases Reported)

#1

PENIPUAN BUDAK TOL TOUCH & GO

Saidila Abdul Rahman: camni citernya , abg aku petang tadi nak topap tng kat tol…

abg aku hulur duit rm50 ngan kad tng kat budak tol tu , tapi abg aku kata budak tol tu macam ambik masa sikit dia nak topap , kejap2 budak tol tu dia tengok abg aku .

tapi abg aku tak kisahlah…

pastu selesai topap dia touch kad tng tu dan nampaklah baki kat display tu tulis rm63

bila abg aku nak gerak dia baru perasan yg budak tol tu tak bagi resit …so abg aku pun mintak resit …suku perjalanan abg aku tengok resit dia jadi pelik kenapa baki kat resit tu rm12 jer walhal tadi elok jer ada baki ada rm63

abg aku berenti tepi dan tanya kat budak tol tu apsal kat resit jadi rm12 padahal baru topap rm50 ?

last2 kemuncaknya baru tahu …budak tol tu sebenarnya tak topapkan langsung rm50 yang abg aku bagi kat dia …baki sebenar dalam kad tng tu pulak memang rm63 dan kalau tambah ngan yg abg aku bagi rm50 sepatutnya baki akan ada rm113 …

dan resit awal yg dia bagi itulah punca kantoi yang budak tol tu sebenarnya tak topapkan langsung tng abg aku …walhal abg aku pun tak tahu baki kad tu ada berapa …

dia rasa ada banyak tapi dah display kat situ tulis rm63 so abg aku pikir dia yg silap …rupa2nya ada udang disebalik mee…

dia bagi kat abg aku resit org yg sebelum ni topap sebab dia bajet abg aku tak cek …sekali allah nak tunjuk …tu diaaaaa…

sudahnya abg aku buat report…

entah ini first time dia buat atau dah pernah buat banyak kali cuma kali ni baru kantoi …

so pasni mohon korang dan kita semua hati2 dan lebih prihatin untuk periksa baki sebelum topap dan jangan lupa mintak resit dan periksa resit untuk pastikan jumlah yg korang topap tu betul …

yang biasa topap sekali banyak memang tak perasan tapi yg ni dia songlap rm50 dan bagi resit tipu …

ada setengah budak tol dia ambik rm10 atau rm20 dari nilai yg di topap…contoh kita mintak topap rm30 tapi dia topapkan rm20 …

so nasihat abg aku berhati-hatilah …zaman ni rm10 pun bernilai …

#kisahbenar19mac2017

**resit sebelah kiri tu yg first dia bagi ada baki rm12 padahal baru topap rm50

**resit sebelah kanan tu yg baki dari baki rm63 bila tambah rm50 setelah dimarah barulah jadi rm113

#2

Michael Fernandez: To all road users and toll users #touch&go #touchngo #tng

#3

Viral Malaysian Guy Almost Got Cheated Out of RM100 when Reloading Touch ‘n Go Card

You can never be too careful these days.

Just yesterday, a netizen from Johor Bahru took it to social media after he was almost cheated out of RM100 while reloading his Touch ‘n Go card.

Apparently, the guy reloaded his Touch n’ Go at a toll booth in Bidor, Perak. He handed RM200 to the cashier and specifically mentioned that he wanted to reload that exact amount into his Touch ‘n Go card.

As usual, the cashier handed the receipt back to the guy but the man noticed something that was out of place because the balance after reloading was RM167.92, instead of RM267.92.

Besides, the top up amount was clearly stated on the receipt as RM100. You know what this meant right, guys?

He immediately clarified this issue with the cashier.

The cashier only said, “Sorry, sorry” and reloaded the remaining RM100 for the guy.

“If we didn’t check the receipt, then our hard-earned money would have ended up in others’ pocket,” the guy said.

After this incident went viral, many netizens shared similar experiences they’ve encountered before.

“The same thing happened to me before. I wanted to reload RM300 but the cashier only reloaded RM200 for me,” a netizen said.

So guys, be very careful when you top up your card next time to avoid being the next victim.

Source: WOB