Rat Infestation @ Hospital Kuala Lumpur (HKL)

Tikus-tikus berkeliaran di dalam Hospital Besar Kuala Lumpur

Mazua Zulkifli: Tikus2 berkeliaran di Hospital Besar Kuala Lumpur, 5th Floor , Ward 25. Dari hari pertama di HKL memang dah nampak tikus2 ni. cuma malam tadi memang free & dapat peluang ambik gambar ni. Tikus2 ni akan keluar pada pukul 11 mlm ke atas. Mereka akan keluar masuk tong sampah, merayap2 atas meja/locker pesakit utk mencari makanan. Ada juga yg merayap2 atas badan pesakit utk mendapatkan makanan.

Harap pihak yang berkenaan dapat buat tindakan yang sewajarnya untuk mengatasi masalah ini demi kesihatan dan keselamatan pesakit.

*** : agak susah nak ambik gambar tikus2 ni sebab dorg mcm2 tau2 ja ada org nak intip aktiviti dorg. Actually yg ni tikus2 kecil, yg besar2 n hitam ada banyak tapi pergerakan dorg sgt cepat.

Hospital Kuala Lumpur: Para Pelanggan Yang Dihormati,

Terlebih dahulu pihak kami ingin merakamkan ucapan terima kasih di atas maklumbalas yang dikemukakan berkenaan aduan tersebut. Pihak kami amat mengalu-alukan maklumbalas daripada seluruh pelanggan untuk membantu pihak hospital mempertingkatkan kualiti kebersihan dan perkhidmatan kami.

  1. Untuk makluman tuan, pembersihan dan usaha-usaha pembasmian tikus-tikus memang dijalankan secara berkala oleh syarikat konsesi Radicare Sdn Bhd. Kerja-kerja pembersihan dan pembuangan sampah memang dijalankan mengikut syif dan waktu-waktu yang telah ditetapkan. Manakala pembasmian tikus-tikus dijalankan secara mingguan. Di samping itu juga, pemeriksaan dan pemantauan berkala turut dijalankan oleh Unit Kesihatan Awam, Hospital Kuala Lumpur (HKL). Tindakan segera (task force) akan dibuat sekiranya mendapat aduan daripada pihak wad dan pelanggan sekiranya belum sampai waktu jadual pembersihan.

  2. Usaha-usaha ini masih belum berjaya memandangkan kedudukan Hospital Kuala Lumpur yang berhampiran dengan medan selera dan Pasar Chow Kit menjadikan HKL sebagai laluan utama haiwan tersebut. Selain itu juga, persekitaran yang penuh dengan aktiviti pembangunan menyebabkan habitat haiwan ini tergangggu dan mencari habitat lain yang lebih selamat, iaitu di HKL. Ditambah pula dengan situasi di wad yang penuh dengan makanan kerana kebanyakan pesakit dan penjaga membawa makanan dari luar dan menyimpannya di dalam loker sehingga kadang-kadang mereka tidak menyedari makanan tersebut telah basi, menjadi tarikan kepada spesis tersebut.

  3. Pihak kami akan meneruskan usaha-usaha pembersihan dan pembasmian sebagaimana yang telah ditetapkan oleh Unit Kesihatan Awam, kerana bahan-bahan yang digunakan untuk pembasmian tikus-tikus tersebut perlu mengikut garis panduan Kementerian Kesihatan Malaysia agar tidak menjejaskan kesihatan para pesakit. Selain itu juga, pihak konsesi dalam usaha untuk menukar tong-tong sampah bertutup di setiap katil pesakit sebagai langkah penambahbaikan.

  4. Segala komen dan pandangan tuan/puan tersebut amatlah kami hargai dan segala kesulitan yang dihadapi semasa mendapatkan rawatan di hospital ini amat kami kesali.

Salam hormat.

Pengurusan HKL