Violent Astro GO TV Commercial Video Ads Backfire on Social Media Among Malaysian Astro Subscribers / Viewers

#1

Wan Iqbal OneNiq: Iklan astro yang agak ganas

Seolah-olah menggalakkan keganasan

Anak saya rara 2tahun,tiap kali tengok iklan ni mesti takut dan cepat2 lari duk atas riba baba dia,dia tutup mata bila perempuan tu duk pecahkan tv dengan tukul

Nak iklan bagitahu on the go ni tanpa tv pun boleh tengok ,tapi tak payahla sampai tahap nak hancurkan tv atau bakar tv

Perhatian
#AstroOnTheGo
#astro
#NikmatiHariAndaTanpaTv

Iklan Astro Bakar Televisyen (TV) Cetus Kemarahan Orang Ramai #astrogo

https://video-kut2-1.xx.fbcdn.net/v/t42.1790-2/18171561_103548230213343_916416849824972800_n.mp4?efg=eyJ2ZW5jb2RlX3RhZyI6InN2ZV9zZCJ9&oh=fce05fec4d75b79ddccffd1245fcc74d&oe=59086B42

#2

Shelle Ayub: Stop promoting vandalism la Astro! Your recent ads for Astro on d go is far too much n will influence our kids to destroy the tv! Where is your brain??

Ishak Natilla‎: Minta jasa baik astro agar dpt hentikan iklan yg ketuk cermin tu… Sbb silap haribulan hancur berkecai TV aku.

ZA Muhammad‎: Assalamualaikum astro dan salam sejahtera astro, Disini saya ingin menyatakan sesuatu kepada astro, mohon pihak astro menilai semula iklan baru astro iaitu PECAH TV dan BAKAR TV, sepatutnya letakkan noted*** jangan tiru aksi ini *** , atau hapuskan iklan tersebut kerana ia menyebabkan kanak2 terutamanya meniru aksi tersebut di rumah. Sebelum terjadi perkara yang lebih buruk iaitu bakar TV dirumah. Mohon pihak astro menilai semula, ada pelbagai cara dan kaedah untuk astro mempromosikan astro.
#besmart
#pelangganastro

Nasrul Izwan Shahrin: Ape punya bangang la iklan pempuan bawak tukul pink pecahkan screen… bebudak tgk ikut… mcm takde otak… astro ni da makin bangang aku tgk.

Nur Marlia Salina: Astro ni mmg tak reti bahasa…dh byk org complain,tp msh ditygkn lg!!Tolong la stop iklan bodoh ni, budak2 kecik terikut2 dgn iklan tu!!

Farna Zaini: setiap kali iklan ni ada kt tv, setiap kli tuh jugak la ak kna dgq mak mentua aku bg ceramah… ni semua Astro punya pasal…iklah tah apa2. mengong…

Matahari San: pesal kne bakar dn pecahkan tv smata suh langgan astroonthego.
ingat tv murah ke.
nk suh tgk gn hp. dh la screen kecik. bt ngabihkan data dn bateri ja.
whats a marketing…

Ummi Annur Zahirah: cuma nak bgtau astro jer… hentikan la iklan ketuk tv n bakar tv tu… budak2 ikut pecahkan tv.rasa nak hentikan langgan astro ja.ngabih data nk suruh tgk kt fon…astro dh xrelevan…

Mohd Ezzat Amir: hi astro…harap dapat hentikan @ tukr iklan sorang perempuan ketuk glass as if ketuk kaca tv…anak saudara sy trauma sampai x bagi buka tv…

Kuza Zainal‎: sy pelanggan astro dr 2005, harap pihak astro sensitive skit dgn iklan yg berbentuk ganas utk tontonan anak2 kecik…sungguh xsesuai… memula bako tv nie pecah tv…abis anak2 ikut,…apa pnya iklan la…marketing pn xagak2 :rage::rage:

#3

(Video & Gambar) Gara-Gara Iklan Astro Pecahkan Screen TV, Bapa Luahkan Anaknya Turut Ikut Pecahkan Screen TV Rumahnya.

Sebuah iklan yang baik dan menyentuh hati akan terpahat dalam fikiran penonton untuk tempoh lama. Tetapi, jika sebaliknya berlaku, maka akan timbul seribu satu kritikan daripada orang ramai.

Selaku penyedia hiburan, sesebuah syarikat itu perlu berhati-hati dengan isi kandungan siarannya bagi mengelakkan kandungan terpesong dan seterusnya menimbulkan sensitiviti dan menyebabkan etika dipersoalkan.

Stesen televisyen berbayar, Astro misalnya dikecam ekoran iklan seorang wanita memecahkan kaca televisyen dengan tukul serta seorang lelaki membakar televisyen.
Iklan Astro On The Go itu sebenarnya bertujuan mempromosikan alternatif lain kepada penonton, selain televisyen ketika menonton siarannya.

Justeru, pelanggannya kini mempunyai pilihan lain untuk menonton siarannya menerusi peralatan elektronik lain seperti komputer, komputer riba, iPad dan telefon pintar dengan hanya menggunakan kata laluan dan akaun pendaftaran masing-masing.

Namun, ramai yang menyuarakan rasa tidak puas hati kerana berpendapat iklan tersebut ganas dan melampau dengan aksi berbahaya. Ramai ibu bapa dan penjaga yang mempunyai anak kecil di rumah risau iklan tersebut boleh mempengaruhi kanak-kanak bertindak ganas dengan memecahkan skrin televisyen di rumah. Diantaranya ialah seorang bapa yang meluah rasa tentang iklan tersebut telah mempengaruhi anak kecilnya yang tidak mengerti apa-apa.

Di sini kami sertakan video iklan tersebut:

Iklan Astro Pecah Televisyen (TV) Cetus Kemarahan Orang Ramai

Mungkin Astro perlu menilai semula iklan itu selepas kritikan pelbagai pihak.Diharapkan syarikat itu akan mengambil tindakan segera bagi menghentikan kemarahan orang ramai.

Source: PenmerahPress

#4

Md Nasruddin Zack: Ikln ni.sngt bodoh . Terus terang saya ckp… geli meluat tgok pecahkn tv. Fan bakar tv. Lebih baik mati kan je trus astro ni. Lg pun siaran astro skrng entah apa2. Bila ganguan nak kena call center pas tu kne bayar rm 50 untuk services bagai. Bila call bil melambung… lmbt bayar sikit potong. Ujan siaran out conection apa cer. Betol tak.sapa penah lalui…

Faisal Fahmi: Dh lame dh perhati iklan ni…memang tak bagus untuk di tonton oleh kanak2…iklan ni mnunjukkn budaya keganasan…kanak2 yg berusia dua tiga thun yg bru nk blajar ble tngok iklan gini langsung terikut…sy x nafikn sebab sy pn ad anak usia bru msuk 3 thun ble tngok iklan yg astro kuarkn ni die pn mula nk terikut sama…jd pihak astro paham2 la eh…jgn tnjuk budaya yg xbagus tok kanak2…

Annastahirah Othman: Betul2… ank sy nmpk iklan tv ni dia terus ketuk2 tv guna mainan dia, smpai bergoyang tv 2 dia ketuk…time sy nmpak boleh la nk marah, tp kalau time sy x nmpk,buatnya tv 2 pecah or jatuh hempap dia, ishh nauzubillah…

Bi Di: Astro patut kaji sebelum nak wat iklan tonton tv menggunakan hp…penat aku beli tv, tahu2 suruh pecahkan skrin gunakan hammer…ingat aku beli tv pakai daun ke, abes retak skrin tv mampu milik aku!

Asikin Saben: Laaa…saya ingat saya sorang je rasa iklan ni terlalu bodoh. Bodoh sbb tunjuk kan sikap yg tak baik pd anak2 yg baru nak belajar apa erti itu sikap yg baik n adap…tak elert lasung pihak astro ni pd iklan yg sebgini. Pepuan plak tu yg bersikap ganas…

Khudri Hafiz: Iklan yg menampakkan lagi kebodohan…kau dah bakar,pecahkan skrin tv 40" kau…then,kau tengok pulak astro dkt phone,laptop 0.00005" kau…dah elok² dpt tengok HD(skrin) besar…nak jugak tgok dkt phone,laptop…kamu ingat org ade masa dah kluar kerja,meeting,drive nak tgok astro dkt phone???:joy::joy::joy:… buat iklan biase sudah…bukan apa…budak² byk tengok…

John Robert: Baru mak mertua ckp psl iklan ni , jaga 2 anak u tgk iklan ni. Tiba dia org pun ikut buat macm itu, ,terjadi jugak kat org fb😂

Ubie Echubiez: Anak sy bila npak iklan pecah kn tv dgn bakar tv tu msti lari sembunyi kn diri xtau la npe dia tkut sgt iklan ni… ganas sgt kot iklan ni bg dia… paling lucu sy tgk klu dia xsempat lari nk sembunyi cpt2 ttup mata tp jari tu xrapat sgt la npak jg sket2 mata dia hahaha​:joy::grin::sweat_smile: cian ank ummi… wlupn bru 1 tahun 7bln tp dah fham erti takut