Malaysia Retailer Can Offer Maximum 4 Cheap Sales a Year from 2017 Onwards - KPDNKK

  • Malaysia Early Year Sale 2017 (Jualan Awal Tahun Malaysia) from 1 March 2017 to 30 March 2017
  • 1Malaysia Mega Sale Carnival 2017 (Karnival Jualan Mega 1Malaysia) from 15 June 2017 to 31 August 2017
  • Malaysia Year End Sale 2017 (Jualan Akhir Tahun Malaysia) from 1 November 2017 to 31 December 2017
  • Another sale date decided by retailers

Hanya empat jualan murah setahun berkuat kuasa 1 Januari 2017 - KPDNKK

KUALA LUMPUR: Mulai 1 Januari tahun depan, peniaga hanya boleh mengadakan jualan murah sebanyak empat kali dalam setahun, mengikut tiga tarikh yang diwartakan oleh kerajaan dan satu kali mengikut pilihan peniaga, berbanding lima kali sebelum ini.

Pengarah Penguat Kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Mohd Roslan Mahayuddin berkata kerajaan menetapkan jualan awal tahun dari 1 hingga 30 Mac, karnival jualan mega 1Malaysia dari 15 Jun hingga 31 Ogos dan jualan akhir tahun 1Malaysia dari 1 November hingga 31 Disember tahun depan.

“Pindaan di bawah Peraturan-Peraturan Perihal Dagangan (Harga Jualan Murah) 1997 ini merupakan inisiatif kerajaan agar kaedah pelaksanaan jualan murah di Malaysia lebih cekap dan efisien,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan lawatan pemeriksaan harga barangan dan jualan murah di pasaraya AEON Cheras Selatan di sini pada Jumaat.

Mohd Roslan berkata pindaan itu antara lain menyentuh mengenai jumlah barangan yang ditawarkan pada harga jualan murah sekurang-kurangnya 50 peratus daripada kesemua jumlah barangan di premis terlibat.

“Kadar diskaun minimum pula sebanyak 10 peratus daripada harga barangan yang dibekalkan dan penetapan harga asas sebelum diberi pengurangan berdasarkan harga terendah yang pernah ditawarkan pada tiga bulan sebelumnya,” katanya.

Mengenai Skim Kawalan Harga Musim Perayaan (SKHMP) Krismas pula, Mohd Roslan berkata KPDNKK telah menjalankan pemeriksaan kawalan harga ke atas 6,569 premis di seluruh negara bagi tempoh 19 hingga 22 Dis.

“Dalam tempoh tersebut, hanya satu aduan melibatkan harga ayam dilaporkan di Selangor dan pegawai kami sedang menyiasat perkara itu,” katanya.

SKHMP dilaksanakan bermula 19 hingga 28 Dis melibatkan enam hari sebelum perayaan, hari perayaan dan tiga hari selepas perayaan adalah di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011.

Source: BERNAMA